IRSCA Gifted Education

Full Version: Avem un copil supradotat. Are 5 ani si 10 luni.
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5

Anonymous

Avem un copil supradotat. Are 5 ani si 10 luni. Suntem din Timisoara. Dorim informatii, cum putem sa-l ajutam. Diagnosticul l-am primit de la un pediatru neuropsihiatru cunoscut din Timisoara, acum 7 zile.

Va rugam sa ne ajutati, cu informatii, cu posibilitatea de a face si in Timisoara ceva pentru acesti copii.

Cu multa stima, mama unui copil care la trei ani si doua luni folosea in exprimarea unei idei 5 propozitii cu inceput mijloc si sfarsit. Folosind cu usurinta virgula si punctul, un copil care socoate adunarea cifrelor pana la 12 (educatoarea ne-a sfatuit sa nu mergem mai departe) in cap, intr-o secunda si jumatate. Intr-o singura zi a invatat sa citeasca, vede cuvantul dintr-o data. A spus ca el daca citeste litetra cu lutera uita literele de la inceputul cuvantului pana ajunge la sfarsitul lui. Un copil care avea 3,5 ani a ascultat, jucandu-se, o lectie de matematica predata de soacra mea unui copil de clasa V, soacra mea il intreba enervata cat face 2x+3x, Sebi zice: Buni face 5x, ce nu stii? A inteles nutiunea de x. Orice ii explici el intelege. Foloseste, intelege notiuni academice. Nu pot ajunge la limita lui. Ieri am fost intrebata de ce piticii adulti nu au crescut? O saptamana intreaga s-a gandit singur si nu a gasit raspuns. A vazut unul la catedrala Duminica trecuta. Ne-a spus sa ne rugam noi pentru el ca el nu se mai duce la slujba ca s-a plictisit ingrozitor. Exact aceste cuvinte le-a folosit. E dezvoltat multilateral nu am calificarea necesara si nu vad anumite aptitudini.

Intotdeauna ni s-a spus ca este foarte inteligent. Dar foarte inteligent nu este tot una cu supradotat. Pe el il dor si preocupa lucruri la care poate nu apucam intr-o viata normala nici sa ne gandim. Nu cred ca sunt in stare mult timp sa ii fac fata. Cer ajutor pentru ca altfel se pierde sau va fi nefericit. Dorim sa gasim sponsori, pentru ceva program, sau dati-ne carti sau sfatuiti-ne cumva.

Anonymous

Draga doamna din Timisoara

Numele meu este Petrisor Tepurlui si sunt psiholog in cadrul IRSCA Gifted Education.

In primul rand va felicit pentru fiul dumneavoastra si va multumesc pentru faptul ca ne-ati scris.

Este absolut normal sa va intereseze educatia copilului dumneavoastra si, dupa cum banuiti, sistemul actual de educatie ii ofera mult prea putine sanse de atingere a potentialului sau real.

In Romania suntem prima organizatie care isi propune sa dezvolte un invatamant de calitate, adaptat posibilitatilor si particularitatilor copiilor supradotati. Chiar in aceasta toamna ne-am propus sa initiem un program pilot in cadrul gradinitei Ady Welt, situata, din pacate pentru dumneavoastra, in Bucuresti.

Momentan nu avem filiale in Timisoara, dar vom incerca sa luam legatura cu persoane interesate din localitate pentru a vedea cum va putem ajuta.

De asemenea, va invitam la sediul asociatiei noastre pentru a-l cunoaste si noi pe fiul dumneavoastra, daca nu este prea dificil de ajuns pana aici, in Bucuresti.

Va rog sa ne trimiteti in continuare mesaje cu date despre evolutia fiului dumneavoastra pentru a va sprijini, macar prin cateva sfaturi, in educatia acestuia.

Cu stima,

Petrisor

Anonymous

Va multumesc pentru raspunsuri. Am vorbit cu sotul meu si probabil vom face un drum la Bucuresti. Ar trebui sa stabilim cind si unde ne vom intilni. Probabil luna viitoare ar fi cel mai comod pentru noi. In ceea ce priveste forumul da sunt de acord ca discutiile noastre cu psihologul sa fie postate pe forum. Am multe intrebari si nelamuriri , mi-ar prinde bine sa cunosc si experientele altor persoane.

Acum suntem la anatomie. De ce umblam, cum umblam.

Am raspuns ca creerul este responsabil pentru asta.

El ma inreaba: Creerul si inima? Hai fii serioasa.... Cu creerul gindim cu inima ne doare si iubim! !

Ii zic: Stii ca avem un schelet?,

R: Bineinteles!

Pe schelet avem muschi, si acei muschi sunt inconjurati de niste nervi, pe care noi ii conducem cu creerul.

Nervii sunt cei cu care noi ne enervam?

Nu neaparat, sunt ca niste ate.

Aha inseamna ca la oamenii paralizati li sau rupt nervii.

Discutia noastra despre pitici:

De ce un pitic adult are inaltimea mea?

De unde stii ca este un pitic adult?

Pielea lui este a unui adult, mai avea barba si mustata. Era imbracat ca si un adult, adidasi din America, pantaloni cu curea, pulover nu de copii.

Pai este o defectiune in codul lui genetic.(Cateodata fara sa-mi dau seama folosesc expresii care il depasesc, sau le aude la televizor. Insista extraordinar de mult sa stie ce inseamna. De exemplu la trei ani a vrut de la educatoare sa ii explice ce inseamna rect si tubul digestiv. Dupa ce ea ia explicat el zice: Bine acum te rog cand vine mami sa imi mai spui o data ca sa-i pot spune si ei. Cand am venit sa-l iau , repede a fugit la educatoare si la ureche si-au soptit ceva. Mi-a spus cu lux de amanunte ce inseamna rectul, cum functioneaza tubul digestiv si tot ce a auzit. Educatoarea spunea ca ei invata in grupa pregatitoare despre asta. )

Ce inseamna codul genetic

Fiecare om are un cod genetic ADN personal si este compus din jumatate sangele lui mama jumatate sangele lui tata. Si in codul genetic al piticilor sa produs o defectiune.

Adica eu sunt o amestecatura intre tine si tata. De aceia eu seaman si cu tine si cu tata. Dar cu sexul cum ramine de ce sunt eu baiat?

Da eu pitic nu pot sa fiu?

Nu, deja stiam daca erai pitic. Boala se manifesta de foarte timpuriu. Oasele lor nu cresc.

Si mama oasele lor nu dor.

Ba da ii dor.

Pentru ca osul se dezvolta ciudat!

Dar muschii de ce eu cand ma tai pe muschi , si nu pe vena curge sange ?

Eu m-am gandit mult...... Niciodata nu il voi putea iubi pe tata ca pe tine.

Am tacut pentru ca stiu cit copii sunt atasati de mame.

Tu iti dai seama ca copii mei o vor iubi pe sotia mea mai mult decat pe mine?

Pai .. Pentru ca tu esti baietel ma iubesti pe mine mai mult daca aveai o surioara probabil era mai atasata de tatal sau .

Surioara mea l-ar fi iubit pe tata mai mult?

Da.

Eu fata imi fac!

Anul trecut a venit de afara foarte speriat ca el nu poate ajunge in iad?

I-am raspuns ca Dumnezeu ne-a dat cele 10 porunci si daca ne tinem de ele sigur nu ajungem in iad. Dar sa nu vorbesc prostii mai bine le citim din biblie. Spre marea mea rusine nu stiam la ce pagina erau. Le-am gasit intr-un sfarsit si era foarte suparat ca la porunca cu nu dori femeia si bovina aproapelui tau, el zice ca prietenul lui cel mai bun are surioara si porumbita si el nu poate sa nu-l gelozeasca. I-am explicat ca nu e bine sa fie gelos dar totusi e o porunca pentru oameni mai mari. Si daca tot eram la capitolul religie am citit cum a facut Dumnezeu lumea. Cerurile si pamanturile, pe om..

Mami pai Adam a fost negru!!!

De ce? ? ? ?

Daca Dumnezeu l-a facut din pamint !?!?!.

Va multumesc inca odata.

Anonymous

Imi cer scuze pentru intarziere dar fiind implicat in mai multe activitati, am reusit sa vad destul de tarziu mesajul dumneavoastra.
In primul rand nu am reusit, din mesajul anterior sa va gasesc numele si ne-ar fi mult mai usor sa comunicam daca mi l-ati furniza.
Va asteptam, de preferat in week-end, in Bucuresti pentru testare si consiliere, cu rugamintea de a ne comunica din timp ziua pe care o alegeti pentru a va putea confirma.
Ceea ce ati expus mai jos, in mailul dvs este un exemplu de curiozitate si vivacitate intelectuala. Sunt convins ca va solicita la capacitati maxime si ca faceti tot ce puteti. Ar fi important de aflat daca este vizual sau auditiv dar oricum ar fi este util sa-i ilustrati cat mai mult - ca in cazul neuronului pe care ati putea sa-l desenati. Copiilor le este foarte usor sa inteleaga imagini iar lucrul cu acestea le pastreaza si dezvolta creativitatea.
Sunt multe de discutat, si destul de dificil prin intermediul e-mail-ului dar, oricum, astept intrebarile dvs si sper sa le pot satisface multumitor.
Petrisor.

Anonymous

Ma numesc Petruc Angela, doamna din Timisoara. In primul rind vreau sa va multumesc pentru raspunsurile prompte pe care mi le-ati trimis. Inca odata va multumesc pentru timpul pe care n-il acordati.
Pentru noi Sebastian e un copil absolut normal, care tot timpul intreaba cate ceva, fara mofturi de copii mici. Tot timpul in prezenta adultilor. Te surprind raspunsurile lui. Prietenii nostri tot timpul povestesc despre ce a zis Sebi despre una sau alta. Se mai supara din cand in cand ca pe el nu il iau in serios si il trateaza ca pe un copil. Este foarte sociabil iubeste mult oamenii si intra cu multa usurinta in contact cu oricine. Doar ca, acum incepe sa spuna ca baetii de varsta lui "Sunt mama tare prosti. Vorbesc urat, se bat, se joaca aiurea."

Are simtul umorului foarte subtil si dezvoltat, de mititel, si e foarte diplomat. Niciodata nu ar spune ceva de rau, sau sa supere pe cineva. Cu mine e cel mai deschis sufleteste. Este ciudat sa folosesti notiunea aceasta pentru un copil de varsta lui, dar pur si simplu vad cit efort depune pentru a nu ofensa pe cineva, daca este itrebat ce parere are despre ceva ce lui nu-i prea convine.

Va multumesc inca odata.

Anonymous

Stimata Doamna

Va multumim si noi pentru mesaj. A fost deja trimis catre un psiholog care Wink redacteaa un raspuns. Va invitam sa veniti in Bucuresti...cel mai bine sambata!
As dori sa ne lasati un numar de telefon si va voi suna personal, sa va ajut cu transportul prin Bucuresti- sa va explic cum sa ajungeti.

Va multumesc mult.

Cu respect

Moni

Monica Gheorghiu, MBA
International Relations Representative
IRSCA Gifted Education
Bucharest, ROMANIA
http://www.supradotati.ro

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The Education Engine for Gifted and Talented Romanian Children and Youth
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*~*~*~*
Support Romanian gifted and talented children and youth by allocating 1% of your income tax for 2005 to IRSCA Gifted Education-
details at http://www.supradotati.ro/en/personal_giving.htm
*~*~*~*

Anonymous

Da, venim simbata la bucuresti. Avem tren la ora 23 noaptea si ajungem in jurul orei 7 dimineata la Dvoastra. E bine asa ?

Intrebarile noastre sunt:
1. Dati-ne un numar de telefon
2. Daca si cit ne costa intrevederea?
3. Cit timp va dura? Si cam ce sa-i spunem copilului? I-am spus ca ne vom intilni cu cel mai inteligent profesor din Rominia. M-a intrebat: El se ocupa de copii inteligenti?; R: Da;
Sebi: Da, da vreau sa ma intilnesc cu el !

Dna Petruc

Anonymous

Am cumparat bilete pt. Bucuresti. Ne vedem Sîmbata.
Multumesc.
Dna Petruc

Anonymous

A trbuit sa treaca ceva vreme ca sa pot scrie ceva. Sunt intr-un amestec de sentimente de tot soiul. Ma bucur mult pentru copilul meu, la fel ma doare mult. Este nevoie de ceva timp ca sa putem procesa tot ce am vazut si cunoscut acolo. Atit pentru azi. Ma bucur mult ca existati si stiu ca sunteti singurii care ne puteti ajuta. Va multumim.
Apropo Parerea lui Sebi:
-N-am stiut ca Bucurestiul e mai fain ca Timisoara. (El bucurestiul saracul l-a vazut doar din metrou).
- Asa ca Diana vreau eu o sora
Dupa test:
- Astea da jucarii ! (Si zic pai tu acasa ai mai multe jucarii).
Dar nu ca astea de aici !
In fiecare zi mi-a spus ca ii este dor de Bucuresti.
Copilul meu s-a simtit fericit acolo. Intelegeti. Foarte satisfacut.
Atat am avut pentru ziua de azi.
O intrebare daca putem sai scriem si profesorului. (Ca si copiii cu tortul miresei!)
Dna Petruc

Anonymous

Stimata Doamna Petruc,
puteti sa-i scrieti, insa nu va pot asigura ca dansul are timp sa va raspunda. Este atat de prins incat poate veti intelege.

E-mailul dansului il gasiti pe website.

Sper din suflet sa fie bine.

As vrea atunci cand aveti un moemnt de ragaz si va simtiti mai bine sa-mi scrieti impresiile, si cu voia dvs. ele vor putea fi citite pe site.

Cele de mai jos pot fi trecute pe site, pe forum?
Va astept cu vesti bune!

cu drag,
Moni
Pages: 1 2 3 4 5
Reference URL's