IRSCA Gifted Education

Full Version: Andrei are 4 ani si 2 luni. De la 2 ani recunoaste literele
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.

Anonymous

Stimate Domnule Colceag,

Am vizualizat site-ul organizatiei pe care o coordonati, in cautarea unor raspunsuri pe care, trebuie sa recunosc, nu le-am cautat de mult timp, desi ar fi trebuit sa o fac.
Indrazneala de a ma adresa Dumneavoastra vine din dorinta de a sti ce sa fac si cui sa ma adresez pentru a sti daca fiul meu, Andrei, se poate dezvolta normal in actualul sistem de invatamant sau trebuie sa gasesc resurse pentru a-l directiona catre alte institutii, chiar din strainatate.
Andrei are 4 ani si 2 luni. De la 2 ani recunoaste literele (mari si mici), de la 2 ani si jumatate citeste pe silabe, iar de la trei ani si ceva citeste aproape cursiv. Nimeni din familia mea nu a insistat asupra acestui lucru, totul fiind tratat ca o joaca, bineanteles, bunicii laudandu-se cu asta oricui.
Recunoaste numere de ordinul miilor.Memoreaza foarte repede. Singurele jocuri pe care le alege sunt alfabetare, puzzle, figuri geometrice.
Utilizeaza calculatorul cu dexteritate la jocuri, cauta fisiere, meticulos in a deschide si inchide programe, insa nu este o problema sa-i intrerup ocupatia in detrimentul altor indeletniciri.
Nu socializeaza usor cu copii de varsta lui sau chiar ceva mai mari. In urma cu un an, am incercat sa-l integram intr-o cresa insa avea tendinta sa se izoleze, cerand mereu la toaleta sau jucandu-se singur, cu jucarii de acasa, pentru ca ceilalti copii "plang si sunt prosti". Nu am incercat sa-i inoculam o atitudine de "top", din contra, am incercat sa-l ajutam sa se poata intelege cu copii de varsta lui.
Rugamintea mea este ca, daca aveti amabilitatea, sa-mi indicati persoane sau institutii/organizatii carora sa ma adresez pentru a sti daca Andrei este inteligent sau are doar memorie, cum il pot determina sa se integreze mai bine etc. Sau chiar Dumneavoastra, daca aveti disponibilitate de a-l testa.
Nu vreau sa va cer imposibilul si nici sa dati atentie acestui caz, daca nu considerati necesar.
Indiferent de raspunsul Dumneavoastra, va doresc mult succes. Aveti nevoie.

Cu stima,
Florin Pirvu

PS mai jos sunt doua articole aparute in presa locala si nationala.
http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idstire=7946
http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=...aid=102978

Anonymous

Draga domnule Florin Parvu,

Numele meu este Petrisor Tepurlui si sunt psiholog in cadrul IRSCA Gifted Education.
In primul rand va felicit pentru tanarul Andrei si va multumesc pentru faptul ca ne-ati scris.
Este absolut normal sa va intereseze educatia copilului dumneavoastra si, dupa cum banuiti, sistemul actual de educatie ii ofera mult prea putine sanse de atingere a potentialului sau real.
In Romania suntem prima organizatie care isi propune sa dezvolte un invatamant de calitate, adaptat posibilitatilor si particularitatilor copiilor supradotati. Chiar in aceasta toamna ne-am propus sa initiem un program pilot in cadrul gradinitei Ady Welt, situata, din pacate pentru dumneavoastra, in Bucuresti.
Momentan nu avem filiale in Craiova, dar vom incerca sa luam legatura cu persoane interesate din localitate pentru a vedea cum va putem ajuta.

Momentan va pot da cateva idei despre unele particularitati ale educatiei copiilor supradotati, particularizate la fiul dumneavoastra (din ce am putut observa in mesajul dumneavoastra)
Am inteles din mesajul dumneavoastra ca, mult timp ati tratat ca o joaca performantele lui Andrei. Ar fi bine sa incepeti sa acordati din ce in ce mai multa atentie preocuparilor lui si sa tratati cu maxima seriozitate toate actiunile sale, mai ales intrebarile, de la cele aparent naive pana la cele « mature » sau chiar stanjenitoare.
Calculatorul este un instrument excelent, dar si o modalitate de izolare a copilului. Oferiti-i stimuli si posibilitati de explorare in natura din jurul lui pentru a evita izolarea si « handicaparea sociala ». Este adevarat ca este si foarte greu pentru ca, in general,copii supradotati au o capacitate de rezonare afectiva diferita de a celorlalti copii, iar integrarea in grupul de aceeasi varsta este, de cele mai multe ori, sortita esecului. De fapt ati incercat si ati constatat acelasi lucru. Asta nu inseamna ca va fi un singuratic. Are insa nevoie de ceea ce ati sustinut si dumneavoastra – sa comunice si sa se poata intelege cu copiii de aceeasi varsta, dar de aceeasi varsta mentala care, in cazul copiilor supradotati este cu 2, 3 sau chiar mai multi ani peste varsta cronologica. Ideal ar fi sa poata comunica cu alti copii supradotati, (in cadrul unei gradinite, asa cum intentionam noi sa dezvoltam) pentru ca, in contact cu copiii mai mari pot apare alte probleme.
Nu in ultimul rand, riscul integrarii intr-un colectiv de varsta lui cronologica este ca Andrei sa-i « astepte » pe ceilalti, practic sa-si inhibe dezvoltarea pentru a putea relationa cu acestia.
Raspunsul la ultima dumneavoastra intrebare, este da, il putem testa noi pe Andrei si, in functie de posibilitatile dumneavoastra de timp, putem stabili o intalnire.
Rugamintea mea este sa-mi scrieti in continuare pentru a va putea ajuta in unele probleme care ar putea sa apara.

Cu stima,
Petrisor.

Anonymous

Stimata Doamna Gheorghiu,
Stimate Domnule Tepurlui,

Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului.
Va multumesc inca o data pentru atentia pe care o acordati acestui caz.
Vreau sa completez cele relatate anterior.

Dam o atentie deosebita intrebarilor lui Andrei si incercam sa-i raspundem astfel incat sa inteleaga, verificand prin intrebari sau situatii daca a perceput corect sensul explicatiilor.
In fiecare zi merge intr-un parculet unde se intalneste cu alti copii de diferite varste. Nu este un singuratic, dar nu se simte foarte in largul lui decat atunci cand se joaca cu acestia, nu si cand "discuta" cu ei.
Am fost nevoiti sa-l mutam la o alta gradinita deoarece educatoarea de anul trecut a primit alta grupa, noua educatoare, desi i s-a explicat cine este Andrei, l-a bruscat de cateva ori, verbal si fizic, chiar in prezenta sotiei, considerandu-l un copil fara educatie si, in plus, a fost repartizat la grupa mica, desi facuse acelasi lucru anul trecut.
La noua gradinita am reusit sa-l aducem la grupa mijlocie (5-5,5 ani).
Ca noutati ale performantelor :
- adunari simple, pana in 10, le face corect (se ajuta si de degete)
- numara in ordine descarescatoare (l-am testat de la 10 la 1 si a completat cu 0 fara sa fie intrebat, de la 20 la 10)
- deseneaza litere (m si n)
- are ureche muzicala (ritm si melodie), dar fredoneaza numai anumite melodii, inclusiv o melodie/sonerie telefon destul de complicata si pentru un adult (melodia Jumping de pe telefoanele Nokia)
- a+1=? raspuns b, c+d=? raspuns e
In privinta deplasarii pentru o testare, nu este nici o problema, este suficient sa-mi comunicati locul,data si ora unde trebuie sa ne prezentam.
Iar mutarea in Bucuresti o pot lua in calcul in functie de rezultatele testarii si de recomandarile Dumneavoastra. Nu-mi pot permite un esec in educatia si oportunitatile lui Andrei pentru acest lucru.
Daca doriti sa vin cu amanunte legate de anumite aspecte ale comportamentului sau astfel incat sa va puteti face o imagine mai ampla va stau la dispozitie.

Cu stima,
Florin Pirvu

Anonymous

Stimate Domn Parvu,

revin pe e-mail, asa cum am promis.

V-am trimit datele noastre de contact in Bucuresti.

Puteti deci veniti sambata dimineata pentru o intrevedere.

Pentru orice nelamuriri, sunt online pana vineri

Va urez cele mai bune!

Cu drag

--
--
Monica Gheorghiu, MBA
International Relations Representative
IRSCA Gifted Education
Bucharest, ROMANIA
http://www.supradotati.ro

Yahoo ID: cer_cu_soare
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The Education Engine for Gifted and Talented Romanian Children and Youth
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*~*~*~*
Support Romanian gifted and talented children and youth by allocating 1% of your income tax for 2005 to IRSCA Gifted Education-
details at http://www.supradotati.ro/en/personal_giving.htm
*~*~*~*
Reference URL's